Обережно сальмонельоз!

Сальмонельоз є однією з найпоширеніших хвороб харчового походження, яку викликає бактерія Salmonella. За оцінками, в світі щорічно відбуваються десятки мільйонів випадків захворювання серед  людей, а більш ніж у сотні тисяч випадків хвороба закінчується смертельним результатом. Salmonella  є  стійкою бактерією, яка може виживати протягом декількох тижнів в сухому навколишньому середовищу і декількох місяців у воді.
Для сальмонельозу зазвичай характерні різке підвищення температури, біль в області живота, діарея, нудота, блювота. Симптоми хвороби з'являються через 6-72 години (зазвичай через 12-36 годин) після попадання Сальмонели в організм, хвороба триває від 2 до 7 днів.
• Бактерія Salmonella широко поширена серед домашніх і диких тварин, переважно таких як домашня птиця, свині й велика рогата худоба; також серед домашніх тварин, включаючи кішок і собак, птахів і рептилій.
• Salmonella може проходити весь харчовий ланцюг - від корму для тварин, первинного виробництва і до підприємств громадського харчування.
• Люди заражаються сальмонельозом, як правило, в результаті споживання заражених харчових продуктів тваринного походження (в основному яєць, м'яса, домашньої птиці і молока), хоча до передачі інфекції можуть бути причетні і інші харчові продукти, включаючи забруднені зелені овочі.
• Передача інфекції від людини до людини може відбуватися фекально-оральним шляхом.
• Випадки захворювання людей відбуваються також при контактах з інфікованими тваринами, включаючи домашніх тварин. У інфікованих тварин ознаки хвороби часто не проявляються.

Основні заходи профілактики сальмонельозу:
• Забезпечити, щоб харчові продукти пройшли ретельну термічну обробку і були ще гарячими при їх подачі.
• Уникати вживання сирого молока і продуктів, виготованих з сирого молока. Пити тільки пастеризоване або кип'ячене молоко.
• Пити тільки чисту воду, при наявності сумніву в чистоті води, прокип'ятити її.
• Ретельно мити руки з використанням мила, особливо після контактів з домашніми або сільськогосподарськими тваринами, а також після відвідування туалету.
• Ретельно мити фрукти і овочі, особливо при їх споживанні в сирому вигляді. По можливості, знімати шкірку з овочів і фруктів.
• Особи, що займаються обробкою і приготуванням харчових продуктів як у спеціалізованих установах, так і вдома, повинні дотримуватись правил гігієни при приготуванні харчових продуктів.
• Фахівці з обробки і приготування харчових продуктів, що мають високу температуру, діарею, блювоту або видимі інфіковані ураження шкіри, повинні негайно повідомити про це свого роботодавця і повинні пройти позачерговий медичний огляд.

Для осіб, які займаються приготуванням страв рекомендується дотримуватись 5 принципів:

    • Дотримуватись чистоти.
    • Відокремлювати сире від готового.
    • Проводити ретельну термічну обробку.
    • Зберігати продукти при безпечній температурі.
    • Використовувати чисту воду та чисту сировину.

     

     

 

НАВІГАЦІЯ